28 Φεβ 2012

Τα μέτρα του Ιουνίου και του 2013 (Δεν πάνε καλά οι (απ)άνθρωποι)




Είδηση: Και επειδή τα μέτρα που θα παρθούν τώρα δεν θα είναι τα τελευταία, είναι νομίζουμε απαραίτητο να δούμε τι θα γίνει τον Ιούνιο. Καταρχήν στο Δημόσιο: α) 10% μείωση στα ειδικά μισθολόγια, μεσοσταθμικά, κάτι που θα σημάνει μειώσεις ως και 20% για ορισμένους β) Όσοι χάσουν τη δουλειά τους μέσω εφεδρείας-απόλυσης πρέπει να...
γνωρίζουν ότι τα χρήματα που θα παίρνουν ως έφεδροι, το 60% δηλαδή του κανονικού τους μισθού θα θεωρηθεί προκαταβολή αποζημίωσης και έτσι η όποια αποζημίωση θα είναι “κουρεμένη” στο τέλος του 12μηνου της εφεδρείας. Ταυτόχρονα στο Δημόσιο παγώνουν οι προαγωγές, ενώ και οι εσωτερικές μετακινήσεις θεωρούνται νέα πρόσληψη με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει. Βέβαιο είναι ότι θα προσμετρώνται στις προσλήψεις του δημοσίου, ρίχνοντας ακόμη πιο κάτω τις πιθανές προσλήψεις καθώς η αναλογία παραμένει στο 1/10 με τις αποχωρήσεις.
Υγεία: Αυξάνεται η συμμετοχή των πολιτών στις δαπάνες, θα πληρώνουμε δηλαδή όλοι πιο πολλά από την τσέπη μας. Μπορεί να υπάρχουν παντού μειώσεις, όχι όμως για τους πολίτες. Οι αγρότες για παράδειγμα θα δουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ να αυξάνονται, ομοίως και οι μηχανικοί που θα δουν αυξήσεις εώς 40%. Αυτό βέβαια είναι τραγικό για ένα κλάδο που η ανεργία, η υπο- και η ετερό- απασχόληση αγγίζει το 70%. Ταυτόχρονα μειώνεται η λίστα των φαρμάκων με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα ο γιατρός να γράψει φάρμακο εκτός λίστας και ο ασθενής να αναγκαστεί να πληρώσει το σύνολο του ποσού από την τσέπη του. Επίσης μειώνεται το κέρδος των φαρμακοποιών, μειώνονται οι υπερωρίες των γιατρών, αλλά και οι δαπάνες των νοσοκομείων κατά 15%. Αυτά βέβαια θα καλυφθούν εκτός προϋπολογισμού, δηλ. απευθείας από τους πολίτες έμμεσα...
Εφορία-φορολογία: Για να πάψει το φαινόμενο των... παραμάγαζων στις εφορίες οι μετακινήσεις διευθυντών εφοριών και τμημάτων θα είναι συνεχείς. Ταυτόχρονα θεσμοθετείται η πλήρης προστασία των δεδομένων όσων προβαίνουν σε καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο κλπ. Η λίστα οφειλετών του Δημοσίου θα δημοσιεύεται, ανανεωμένη, κάθε μήνα (κάτι βέβαια που απευθύνεται σε μια διαφορετική ελληνική κοινωνία τότε που η ύπαρξη του ονόματος κάποιου σε μια τέτοια λίστα ήταν ντροπή και όνειδος).
Κοινωνία: Αυξάνονται ως και 25% τα εισιτήρια στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ μειώνονται τα προνοιακά επιδόματα (για τις επιπτώσεις του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας διαβάστε εδώ). Επίσης υπάρχει υπόσχεση προς την ΔΕΗ για επιπλέον αύξησεις εντός του 2012( πέραν της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ σε βήματα για την οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε πώληση λιγνιτικών μονάδων και σταθμών υδροηλεκτρικής παραγωγής -δηλ. του κομματιού ΑΠΕ της εταιρείας) . Δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας αναφέρει χαρακτηριστικά πως οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα γίνουν με βάση και τον πρόσφατο μηχανισμό που είχε εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προέβλεπε την ανά εξάμηνο αναπροσαρμογή των τιμολογίων ρεύματος.
Από κει και πέρα αξίζει να θυμηθούμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίασή τους, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ενισχυθεί η παρουσία και το εύρος των δραστηριοτήτων της Ομάδας Δράσης στην Ελλάδα, ενώ ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυσε ότι καμία δόση του νέου δανείου δεν θα εκταμιευθεί χωρίς να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα 3 σημεία για τα οποία έχουν ζητηθεί δεσμεύσεις (έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης, εξεύρεση πρόσθετων περικοπών ύψους 325 εκατ. ευρώ για το 2012 και παροχή «ισχυρών δεσμεύσεων» από τους πολιτικούς αρχηγούς για την εφαρμογή του προγράμματος) θα υπάρχει κυκαιώνας μέτρων μέχρι τελικής πτώσεως.
Για το 2013 υπάρχει ένα ιδιαίτερα δυσμενές (αλλά δυστυχώς ορατό) σενάριο το οποίο περιγράφεται σε άρθρο του Γιώργου Σταθάκη, καθηγητή Οικονομικών και αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που εντείνονται, υποβάθμιση του περιβάλλοντος, οικονομίες που παραπαίουν: τα σημάδια της χρεωκοπίας αυτού που μέχρι τώρα θεωρούνταν “μοντέλο ανάπτυξης” πληθαίνουν διαρκώς. Η Έκθεση της επιτροπής του ΟΗΕ για την παγκόσμια βιωσιμότητα καλεί τις κυβερνήσεις να κοιτάξουν πέρα απ' τα νούμερα του ΑΕΠ και του χρέους...
Το συμπέρασμα της έκθεσης της επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την παγκόσμια βιωσιμότητα (ιδρύθηκε το 2010 υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Κι Μουν) είναι ξεκάθαρο: Οι τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης πρέπει να βελτιωθούν, οι επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα πρέπει να σταματήσουν και οι κυβερνήσεις πρέπει να κοιτάξουν πέρα από τα ψυχρά νούμερα των δεικτών ΑΕΠ και χρέους. Παρουσιάζοντας τη σχετική έκθεση στην Αντίς Αμπέμπα οι δύο συμπρόεδροι της επιτροπής, η πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν και ο Νοτιοαφρικανός ομόλογός της Τζάκομπ Γιούμα τόνισαν ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι πλέον η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. “Η έκθεση δείχνει καθαρά ότι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πολυεπίπεδη κρίση” τόνισε ο πρόεδρος Ζούμα.
Από την πλευρά της η Φινλανδή πρόεδρος αναφέρθηκε στο στοιχείο της ανισότητας που αναδεικνύεται μέσα απ' τη μελέτη αυτή καθώς και της συνεχούς διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων. “Η εξάλειψη της φτώχειας και η προώθηση της ισότητας πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της παγκόσμιας κοινότητας” τόνισε η Χαλόνεν.
Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης περιλαμβάνονται τα εξής:
- Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια μειώνεται αλλά αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που υποσιτίζονται.
- Η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου αυξάνεται.
- Η πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό αυξάνεται αλλά 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται των σύγχρονων μέσων υγιεινής.
- Ώς το 2030 η ζήτηση για τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 50%, για ενέργεια κατά 45% και για νερό κατά 30%.
- Οι γυναίκες πολύ συχνά αποκλείονται από τις ευκαιρίες για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασής τους.
- Η χρηματοπιστωτική κρίση προκλήθηκε εν μέρει από τους κανόνες της αγοράς που ενθαρρύνουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις και δεν ανταμείβουν τις επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη.
-Το τρέχον οικονομικό μοντέλο ωθεί τους φυσικούς πόρους και τα συστήματα υποστήριξης της ζωής στα όριά τους - εμείς δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα, θα τα ξεπουλήσει όλα το "Ταμείο" Αποκρατικοποίησεων...
Και κάτι τελευταίο... Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Ιανουαρίου η απόφαση για τη συνταξιοδότηση της Ρεγγίνας Βάρτζελη. Για χρόνια ήταν το «δεξί χέρι» του Γ. Παπανδρέου, με πρωταγωνιστικό ρόλο αρχικά στη Βουλή και μετά στο Μαξίμου επί ημερών διακυβέρνησης του κ. Παπανδρέου, είναι θύμα των ρυθμίσεων για προσυνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υπερβεί το 55ο έτος ηλικίας και τα 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο. Πάντως, ουδείς μπορεί να κατηγορήσει τον Γ. Παπανδρέου για... κακομεταχείριση συνταξιούχου: Η κ. Βάρτζελη διατηρεί το άνετο γραφείο της στη Βουλή, με πέντε γραμματείς και έναν κλητήρα στη διάθεσή της. Και περιμένει να... προσληφθεί ξανά, με ιδιότητα μετακλητού υπαλλήλου στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού. Οι "καλοί" (ή οι κάλοι εν προκειμένω) δεν χάνονται...


Από το nea-metra.blogspot.com

LIVE