ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ cine ΝΙΚΗ
Στις 7 Μάρτη μία πρωτοβουλία ατόμων άνοιξε το εγκαταλελειμμένο από το δήμο (εδώ και 27 χρόνια) cinema «Νίκη». Επιλέξαμε να το κάνουμε αγνοώντας την τυπική γραφειοκρατική διαδικασία συνειδητά. Καθαρίσαμε το χώρο και με προσωρινές εγκαταστάσεις ξαναλειτουργήσαμε το cinema με προβολές, συζητήσεις, κουζίνα, θεατρικό παιχνίδι και γλέντι. Ο κόσμος που περνούσε έμπαινε να το δει και μοιραζόταν μαζί μας τα όσα έχει ζήσει εκεί παλιά. Την Κυριακή 11 Μάρτη μετά από ανοιχτό κάλεσμα και συνέλευση αποφασίσαμε ότι ο χώρος θα μείνει ανοιχτός. Το επόμενο πρωί οι δημοτικοί υπάλληλοι αντικατέστησαν τα λουκέτα που τοποθετήσαμε για να προστατέψουμε το κτίριο, με τα δικά τους. Την Τετάρτη περίπου 50 άτομα ξανανοίξαμε το κτίριο και κάναμε συνέλευση, όπως είχαμε αποφασίσει την Κυριακή. Την Πέμπτη το πρωί οι δημοτικοί υπάλληλοι προσπάθησαν πάλι να σφραγίσουν το κτίριο αλλά τους σταματήσαμε.
Στις 16 Μάρτη τα “κεφάλια” του Δήμου σε συνεργασία με την αστυνομία στα πλαίσια μιας επιχείρησης καταστολής του εγχειρήματος για το άνοιγμα του σινεμά η «Νίκη», σφράγισαν το κτίριο του σινεμά προκαλώντας δολιοφθορές (π.χ. σπάζοντας τα πόμολα των πορτών του σινεμά) και ακολούθησε η απαγωγή τεσσάρων ατόμων που βρίσκονταν σε κοντινό πάρκο της περιοχής, ενώ νωρίτερα το πρωί είχε προηγηθεί εξακρίβωση σε έναν ακόμη έξω από τη «Νίκη». Τα άτομα αρχικά κατηγορούνταν για διακεκριμένη φθορά περιουσίας (κατόπιν μήνυσης του Δήμου) και διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Πέρα του γελοίου των κατηγοριών η επιχείρηση είχε μαφιόζικο χαρακτήρα, αριθμώντας τουλάχιστον: 6 μηχανές ΔΙΑΣ, 4 συμβατικά οχήματα της ασφάλειας, 2 περιπολικά. Ακολούθησε χολιγουντιανή μεταγωγή από την ασφάλεια στα δικαστήρια στην τεράστια απόσταση των 2 (!) οικοδομικών τετραγώνων με τη βοήθεια μιας πλήρους εξοπλισμένης διμοιρίας και γενικά όλων των τροχοφόρων της αστυνομίας του Βόλου. Τόσο στην ασφάλεια όσο και στα δικαστήρια συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι-ες. Αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος για τις 30/5 (η δεύτερη κατηγορία κατέρρευσε) ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο Βόλου όπου συνεδρίαζε το ΔΣ. Πλήρως εξοπλισμένη διμοιρία των ΜΑΤ κατ' εντολή του δημοτικού συμβουλίου βρισκόταν μέσα στο Δημαρχείο εμποδίζοντας τον κόσμο να εισέλθει στο κτίριο ώστε να παρέμβει στο δημοτικό συμβούλιο. Την επομένη οι τοπικές εφημερίδες ενορχηστρώθηκαν με τη γραμμή της αστυνομίας και αναπαρήγαν τα ίδια ψέματα.
Εκείνο που ενόχλησε δεν ήταν οι φθορές που δεν έγιναν ποτέ. Φθορές προκάλεσαν αυτοί στο κτίριο από την 27χρονη εγκατάλειψή του. Εκείνο που ενόχλησε ήταν ότι στο σινεμά θα πραγματοποιούνταν πολιτικές δραστηριότητες και συζητήσεις με θέματα όπως το ξεπέρασμα των κομμάτων και καθιέρωση άλλων θεσμών πολιτικής οργάνωσης (αυτοοργάνωση, αυτοδιαχείριση, κοινωνική αλληλεγγύη χωρίς μεσάζοντες, κλπ.) πράγματα που είναι αιτήματα των καιρών αλλά και πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς αντίτιμο. Τον εαυτό τους θέλουν να προστατεύσουν και όχι τη δημοτική περιουσία.
Αυτό που ονομάζεται «ιδιοκτησία του δήμου» εμείς το λέμε δημόσιο χώρο και έτσι θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ανοιχτός και όχι παρατημένος. Η καταστροφή των δημόσιων χώρων έρχεται κατά κανόνα από την εγκατάλειψη, το ξεπούλημα και την ιδιωτικοποίηση. Απέναντι σε αυτή τη λογική θέλουμε να χτίσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικές και να ξεπεράσουμε διαχωρισμούς, να διαλύσουμε όποιες σχέσεις εκμετάλλευσης και ιεραρχίας. Πιστεύουμε στις δυνάμεις μας και γιαυτό απελευθερώσαμε αυτόν το χώρο ώστε να τον κάνουμε δημόσιο μακριά από εμπορευματικές σχέσεις. Η σκέψη μας είναι το πέρασμα στην πράξη. Επιλέξαμε το συγκεκριμένο χώρο σαν πολύ ωραίο και δεν είναι ο μόνος, για να γνωριστούμε, να συζητήσουμε και να αλληλεπιδράσουμε. Να δημιουργήσουμε εστίες αντίστασης σε κάθε γειτονιά με οριζόντιες διαδικασίες αμεσοδημοκρατικές, εχθρικές προς κάθε ρατσιστική, εμπορική, σεξιστική λογική και συμπεριφορά.
Το να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας προϋποθέτει να σταματήσουμε να αναθέτουμε αποφάσεις και δράσεις σε άλλους. Να σταματήσουμε να αναθέτουμε τις πολιτικές μας επιλογές σε κόμματα και ηγέτες κάθε είδους. Να μην περιμένουμε κάλεσμα ξεπουλημένων συνδικάτων που το μόνο που στοχεύουν είναι στην εκτόνωση της κοινωνικής οργής. Δεν αρκούμαστε στη λογική των διάφορων χειροκροτητών που δίνουν συγχαρητήρια στους αγώνες των άλλων χωρίς ποτέ να τον κάνουν δικό τους αγώνα. Αντί να αναθέτουμε την αλληλεγγύη στην εκκλησία και το δήμο, να βάλουμε μπροστά την αξιοπρέπεια. Να αυτοοργανώσουμε τις ανάγκες μας από τη διασκέδαση μέχρι το baby sitting χωρίς εμπορικές συνδιαλλαγές. Κι αν το ζήτημα των ημερών μας είναι πως τη βγάζω τώρα, πέρα από τις ατομικές απαντήσεις είναι αναγκαίο όσο ποτέ να δοθούν και συλλογικές. Και σε αυτές δεν χωράει η νομιμότητα. Όσο νόμιμο είναι το χαράτσι, τα διόδια και ο τρομονόμος, τόσο παράνομες είναι οι καταλήψεις, οι απεργίες, οι πορείες, οι διαδηλώσεις, η λογική δεν πληρώνω και ο συνδικαλισμός. Αν η εκμετάλλευση και η καταπίεση είναι νόμιμη, τότε επιλέγουμε να είμαστε παράνομοι.
Στις μέρες που έρχονται όλοι ας πάρουμε θέση, έμπρακτα, βάζοντας τέρμα στην ανάθεση και σπάζοντας το φόβο.
ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
17:00 ΠΕΜΠΤΗ 22/3 , στο πάρκο 2ας Νοεμβρίου με Ζάχου (γέφυρα Κραυσίνδωνα - πιάτσα ταξί)
συνέλευση του σινεμά “η Νίκη” αλληλέγγυοι-ες
ένα βίντεο για τα γεγονότα στο δημοτικό σινεμά Νίκη στη Νέα Ιωνία του δήμου Βόλου που ζωντάνεψε μετά από 27 χρόνια εγκατάλειψης μέσα από το 3μερο εκδηλώσεων 9-11/3.
ο δήμος προχώρησε σε μηνύσεις για δήθεν φθορές που προξένησαν "κάποιοι που θεωρούν πως έχουμε το ακίνητο εξ αδιαιρέτου" και οι αστυνομία βόλου πραγματοποίησε θεαματικές συλλήψεις νεαρών σε κοντινό πάρκο.
οι 4 δικάζονται στις 30/5/12.
στο βίντεο ακούγεται το κείμενο που γράφτηκε και μοιράστηκε από τη συνέλευση του σινέ Νίκη και αλληλέγγυους-ες, ενώ υπάρχουν πλάνα από τη χολιγουντιανή μεταγωγή των νεαρών και από τις πρωϊνές εκδηλώσεις στο σινέ Νίκη την Κυριακή 11/3.
Κάλεσμα σε ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ & ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ Πέμπτη 22/3 στις 17.00 (πάρκο 2ας Νοεμβρίου με Κραυσίδωνα - πιάτσα ταξί)