Ο υποψήφιος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μόρσι είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η εκλογική επιτροπή. Πλήθος Αιγυπτίων που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.
Από τους περίπου 26 εκ (51%) που συμμετείχαν στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Μοχάμεντ Μόρσι συγκέντρωσε 13.230.131 ψήφους, περίπου το 51,7%, ενώ ο αντίπαλός του Άχμεντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του καθεστώτος Μουμπάρακ έλαβε 12.347.380 ψήφους.
Ο Φαρούκ Σουλτάν, επικεφαλής της επιτροπής, λίγο πριν ανακοινώσει τα αποτελέσματα επεσήμανε την «ανεξαρτησία και την ακεραιότητα» της επιτροπής. Σημειώνεται πως οι δύο υποψήφιοι είχαν κάνει πάνω από 450 καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία, με τις περισσότερες να αφορούν σε πλαστογραφία ή παρεμπόδιση χριστιανών ψηφοφόρων να προσέλθουν στις κάλπες.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι αναμένεται να ορκιστεί τις επόμενες ημέρες, πριν το τέλος του μήνα, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αιγύπτου.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα υπήρξαν πολλές συναντήσεις μεταξύ των Αδελφών Μουσουλμάνων και του Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας (SCAF). Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι συναντήσεις αυτές είχαν ως στόχο των καθορισμό των εξουσιών.
Άλλωστε πολλοί αναρωτιούνται ποιες ακριβώς θα είναι οι εξουσίες του νέου προέδρου. «Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μίας μεγάλης ευθύνης» δήλωσε ο Ελ Χανταν, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μόρσι στο Al Jazeera.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Στρατός εξέδωσε διάταγμα με το οποίο περιορίζει τις εξουσίες του νέου Προέδρου. Για παράδειγμα σύμφωνα με το νέο διάταγμα ο Πρόεδρος δεν έχει τη δυνατότητα να κηρύξει πόλεμο, παρά μόνο με την έγκριση του Στρατιωτικού Συμβουλίου.
Το Στρατιωτικό Συμβούλιο διατηρεί επίσης τον έλεγχο της νομοθετικής εξουσίας και του προϋπολογισμού μέχρι να εκλεγεί το νέο κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο που εξέλεξαν τον Νοέμβριο οι Αιγύπτιοι και στο οποίο είχαν την πλειοψηφία οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και το Κόμμα της Δικαιοσύνης διαλύθηκε πριν από λίγες ημέρες, μέσω μιας δικαστικής απόφασης, σύμφωνα με την οποία τμήματα του εκλογικού νόμου ήταν αντισυνταγματικά.
Πληροφορίες ήθελαν τους Αδελφούς Μουσουλμάνους να μην δέχονται ούτε τη δικαστική απόφαση, ούτε και το διάταγμα του Στρατιωτικού Συμβουλίου, ωστόσο μένει να φανεί ποια θα είναι η επίσημη στάση τους.
Όπως σχολιάζει το Al Jazeera, ό,τι και να συμβεί το Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο έχει υποσχεθεί να παραδώσει την εξουσία στη νέα πολιτική ηγεσία στις 30 Ιουνίου, θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρή δύναμη στην πολιτική της Αιγύπτου, παρά την εκλογή του νέου Προέδρου.
πηγή: tvkosmos.gr/tvxs.gr