28 Δεκ 2013

Τουρκία, εκτεταμένες συγκρούσεις

"Ερντογάν, παραιτήσου" είναι το κεντρικό σύνθημα




Τουρκία, εκτεταμένες συγκρούσεις με τους μπάτσους

Από το απόγευμα εξελίσσονται οργανωμένες διαμαρτυρίες πολιτών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, που προσπαθούν να καταστείλουν οι μπάτσοι.

Αφορμή ήταν τα συνεχή σκάνδαλα διαφθοράς που συμβαίνουν εκεί τις τελευταίες μέρες.

Ο Ερντογάν αντικατέστησε τους 10 από τους 26 υπουργούς του όταν αναγκάστηκε εξαιτίας της αποκάλυψης ενός εκτεταμένου σκάνδαλου διαφθοράς, που οδήγησε σε συλλήψεις τριών υπουργών του και συγγενών τους.

Ενας εισαγγελέας πυροδότησε την κατάσταση περισσότερο δηλώνοντας πως δεν τον αφήνουν να προχωρήσει στην έρευνά του για τη διαφθορά, ενώ διαδόθηκε ευρύτατα πως οι μπάτσοι απαίτησαν να έχουν προηγούμενη ενημέρωση σε κάθε έρευνα που θα ξεκινούσε.

Πίσω από αυτά είναι στελέχη του κυβερνώντος κόματος που προσπαθούν να συγκαλύψουν ένα τεράστιο φαγοπότι που είχαν στήσει για χρόνια. Ενας από τους υπουργούς που αναγκάστηκε σε παραίτηση κάλεσε τον Ερντογάν να παραιτηθεί, αφήνοντας υπόνοιες πως θα αποκαλυφθούν περισσότερα.

Το κράτος απάντησε με σενάρια για πραξικόπημα και αμόλυσε τους μπάτσους για καταστολή.

Στις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα χωρίς κάποιο εμφανή κεντρικό φορέα-κόμμα να συντονίζει, συγκεντρώθηκε ένα ετερόκλητο και μεγάλο πλήθος διαδηλωτών: φίλαθλοι, εθνίκια, αναρχικοί, αριστεροί, φοιτητές, ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους να διαδηλώνει.

Οι μπάτσοι απάντησαν πολύ βίαια, κανόνια νερού (διαδηλωτές φωτογραφισαν το νερό που έχει σκούρα καφέ απόχρωση), πλαστικές σφαίρες (φωτογραφήθηκαν μικρά πλαστικά τμήματα στον πυρήνα τους με άγνωστο υλικό), δακρυγόνα και πολύ ξύλο.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με επιμονή και ιδιαίτερη μαχητικότητα.

Για πολλούς είναι ο δεύτερος γύρος της μάχης του πάρκου Γκεζί πριν μερικές μέρες: Οδοφράγματα παντού, ελιγμοί μετά από κυνηγητά στα στενά, πολύ τρέξιμο όταν οι μπάτσοι αποκλείουν πλατείες, πυροτεχνήματα, πέτρες, φωτιές.

Μεχρι στιγμής ξέρουμε για δύο τραυματίες δημοσιογράφους και ακόμη 40 διαδηλωτές, ενω είναι άγνωστος ακόμη ο αριθμός συλλήψεων.

Δυό λόγια για να καταλάβουμε καλύτερα την κατάσταση:

Στην Τουρκία βρίσκεις σχετικά εύκολα δουλειά, αλλά συχνά κακοπληρωμένη. Οι εργαζόμενοι τα βγάζουν με δυσκολία πέρα, αλλά το τρέξιμο και η ακροβασία με τη φτώχεια είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης. Η βενζίνη κοστίζει 1,9€ το λίτρο ενώ το σύνηθες μηνιάτικο είναι περίπου 400 €. Οι εργαζομενοι έχουν μια συνεχή αγωνια για το λειψό μεροκάματο ενώ επί χρόνια τους πιπιλίζουν τα μυαλά για αναγκαία λιτότητα.










Εδώ και κάμποση ώρα φαίνεται πως έχουν σταματήσει οι πολλές συγκρούσεις.

Κόσμος παραμένει πολύς στα οδοφράγματα στην Ινσταμπουλ ενώ στις άλλες πόλεις φαίνεται πως οι συγκεντρώσεις διαλύθηκαν.

Μέχρι τώρα έγιναv γνωστές 42 συλλήψεις, 3 τραυματισμοί δημοσιογράφων, ενώ 2 διαδηλωτές είναι σε σοβαρή κατάσταση. Γενικώτερα η ενημέρωση από τα νοσοκομεία δεν είναι επαρκής και αξιόπιστη.

Το απόγευμα ο Ερντογάν μίλησε σε μιά συγκέντρωση οπαδών του στο αεροδρόμιο της Ινσταμπουλ αναφέροντας πάλι τα σενάρια για απόπειρα πραξικοπήματος και ανακατεύοντας ένα ισλαμικό μικρό κόμα. Ωστόσο, η ομιλία του επισκιάστηκε από τη διάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εντάλματος σύλληψης του γιού του, που δεν εκτελέστηκε.

Στην Ινσταμπουλ, παραμένει πολύς κόσμος στα πολλά οδοφράγματα που έχουν στηθεί. Φαίνεται πως αύριο θα δοθεί συνέχεια στους δρόμους.







LIVE